LEES HIER MEER OVER

Zoomvliet Studio eerste school IPAF-gecertificeerd

Bel ons

Direct contact

Zoomvliet Studio eerste school IPAF-gecertificeerd

Onlangs heeft een zestiental studenten van de Zoomvliet Studio te Bergen op Zoom, in samenwerking met Access Equipment B.V., het certificaat behaald voor veilig werken met hoogwerkers. De Zoomvliet Studio is daarmee de eerste mbo-opleiding die deze zogenoemde IPAF-certificering aan hun studenten aanbiedt. Bij de Zoomvliet Studio worden studenten opgeleid tot camera-, licht- of geluidsman. Zij werken in theaters, bij evenementen of in poptempels. Werkplekken waar ze regelmatig op – grote – hoogte met een hoogwerker apparatuur moeten inhangen en aansluiten. Koen Janssen, docent Licht: “Wij vinden het belangrijk om onze studenten zo compleet mogelijk op te leiden. Dit certificaat geeft onze studenten de garantie dat ze veilig kunnen werken.”

Veilig werken

Max en Rick, tweedejaars studenten Podium- en evenemententechniek, zijn twee van de 16 eerste studenten die de cursus hebben gevolgd en het certificaat behaald. “Het wordt steeds meer verplicht gesteld door bedrijven. Ik heb dat zelf ook ervaren bij mijn stagebedrijf”, verteld Rick. “Door deze cursus heb ik geleerd hoe ik veilig met zo’n ding moet omgaan. In het vervolg kan ik die kennis toepassen en weet ik dat ik verantwoord kan werken. Dat is ook voor het bedrijf waar ik dan een klus voor doe gunstig, want mocht er iets gebeuren dan scheelt dat ook weer voor de verzekering.”

Streepje voor bij solliciteren

Max heeft nog niet eerder gewerkt met een hoogwerker, maar ziet zeker ook het voordeel van dit certificaat: “Ik wil gaan werken bij evenementen. Daar moet je licht inhangen en soms ook decors. Daarvoor heb je gewoon zo’n ding nodig en dan is het maar beter dat je weet wat je doet. We hebben ook geleerd dat je vóór elk gebruik je het hele apparaat moet nalopen om te kijken of alles goed functioneert. Eigenlijk net als bij een vliegtuig. Verder moet je na vijf jaar kunnen aantonen dat je minimaal 60 keer hebt gewerkt met een hoogwerker, anders wordt je certificaat niet verlengd. Met dit certificaat heb ik zeker weten straks een behoorlijke streep voor op de arbeidsmarkt!”

Complimenten van Access Equipment BV

“Ik neem mijn petje af voor de Zoomvliet Studio dat ze hun studenten nu al zó compleet de deur uit zetten”, zegt Dennis de Raad, directeur van het in Raamsdonksveer gevestigde verhuurbedrijf van hoogwerkers en gecertificeerd IPAF opleidingscentrum Access Equipment BV. “Deze studenten zijn straks echt bedrijfsklaar. Ze gaan perfect om met ons materiaal en passen het op de juiste manier toe. ” Frank Zopfi, Access Equipment IPAF-examinator vult aan: “Ik merk dat deze studenten heel positief en zeer gemotiveerd zijn. Dat maak ik wel eens anders mee. Ze beseffen dat dit heel belangrijk is voor hun toekomst.” Er gebeuren steeds meer ongelukken met hoogwerkers op allerlei werkplaatsen. Wereldwijd vallen hierbij jaarlijks 65 doden. De IPAF-certificering is nu nog niet verplicht in Nederland, maar steeds meer bedrijven stellen deze wel als eis aan hun werknemers.

Fijn om met jonge mensen te werken

Jur Kampsteeg van IPAF Benelux kwam speciaal naar de Zoomvliet Studio om deze eerste lichting studenten bezig te zien. “Het is een ontzettend leuke trainingslocatie, omdat hier alles aanwezig is waar ze in het echt ook mee te maken krijgen. Zo kunnen ze het praktijkexamen afleggen met levensechte doelen, zoals allerlei obstakels die ze in de hal tegenkomen. Het instrueren en trainen van deze jonge mensen is een prachtige ervaring voor ons. Het zijn jongeren die heel bewust voor hun vak hebben gekozen en daar meer dan 100% inzet voor tonen. Fantastisch om mee te werken!” Daarnaast hebben jullie het juiste bedrijf ( Access Equipment BV ) gekozen op dit traject mogelijk verder uit te gaan werken en in de toekomst veel meer leerlingen het IPAF certificaat te laten behalen. Mensen die het IPAF-certificaat hebben behaald, moeten vijf jaar lang een logboekje bijhouden waarin ze precies bijhouden met welk materiaal ze waar, wanneer hebben gewerkt. Na die vijf jaar wordt hun certificaat verlengd, mits ze voldoende ‘vlieguren’ hebben gemaakt. Anders moeten ze opnieuw een cursus volgen en examen doen.

Zoomvliet Studio eerste school IPAF-gecertificeerd