LEES HIER MEER OVER

Maximale windkracht

Bel ons

Direct contact

Maximale windkracht

“Hoge bomen vangen veel wind”: dat is een bekend gezegde.

Dat geldt zeker ook voor hoogwerkers. Hoe hoger de hoogwerker is, des te groter de invloed van de wind is. Werken op een hoogwerker dient te allen tijde veilig te gebeuren. Daarom begrijp je ongetwijfeld dat het werken op een hoogwerker bij harde wind niet zonder risico’s is. Op een gegeven moment wordt het zelfs gevaarlijk en uiteindelijk is het ook niet meer toegestaan om op een hoogwerker te werken wanneer het echt hard waait. Maar wat is de maximale windkracht waarbij werken op een hoogwerker is toegestaan? Je leest het in deze blog.

De maximale windkracht bij werken op een hoogwerker…

Wanneer en hoe er met een hoogwerker gewerkt mag worden, is vastgelegd in de NEN-EN 280-bepaling. Hierin is opgenomen dat een hoogwerker niet meer gebruikt mag worden bij een windsnelheid van 13,6 meter per seconde of hoger. Dit staat gelijk aan een snelheid van bijna 49 km/u, ofwel: windkracht 6. Het hoeft dus zeker niet te stormen voordat het gebruik van een hoogwerker niet meer toegestaan is.
Windkracht 6 wordt door de meeste mensen ervaren als een stevige wind. Niet meer of minder dan dat. Anders is het echter wanneer je op hoogte werkt. Niet alleen ervaar je de wind hoog boven de grond sterker; de wind heeft ook daadwerkelijk meer invloed. Hoe hoger de hoogwerker is, des te sterker de invloed van de wind is, door het hogere draaipunt vanwege het hefboomeffect. Werken op hoogte wordt dan ook al snel onverantwoord. Natuurlijk draagt men valbeveiliging, maar dat is niet genoeg om risico’s te minimaliseren. Vanaf windkracht 6 is er een reële kans dan spullen vallen of dat de bak dermate hard heen en weer kan schommelen dat veilig werken niet meer mogelijk is.

Maximale windkracht